Τηλέφωνο .: 0035 7991 27453|info@ltasolutionsltd.com

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 4399/2016:

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 4399/2016:

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 4399/2016: ΝΕΕΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ 01 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Δημοσιεύθηκαν εκ νέου τα δύο καθεστώτα επιχορήγησης του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016:

  • Γενική Επιχειρηματικότητα [5ος Κύκλος], και
  • Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων [3ος Κύκλος]
Οι αιτήσεις για τα επενδυτικά έργα θα γίνονται από 1 Σεπτεμβρίου έως 30 Οκτωβρίου 2020, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο να δοθεί μικρή παράταση. 
Τα ποσοστά επιδότησης (ενίσχυση με επιχορήγηση χρημάτων, φορολογική απαλλαγή) κυμαίνονται αναλόγως το μέγεθος της επιχείρησης και αναλόγως την Περιφέρεια στην οποία υλοποιείται το επενδυτικό σχέδιο. Τα επενδυτικά έργα ξεκινάνε από ελάχιστο ποσό των 100.000 ΕΥΡΩ (εκτός από Συνεταιρισμούς, ΚΟΙΝΣΕΠ κτλ όπου το ελάχιστο είναι 50.000 ΕΥΡΩ).
Ενισχύονται δαπάνες για Κτηριακά και Διαμόρφωση Περιβάλλοντος Χώρου, Μηχανήματα και Μηχανολογικό/ λοιπό Εξοπλισμό. Επίσης ενισχύονται άυλες δαπάνες, μισθολογικό κόστος καθώς και αμοιβές συμβούλων (μελέτες) και δαπάνες εκκίνησης για τις υπό ίδρυση μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Βασικές Προϋποθέσεις Ένταξης

Δικαιούχοι των ενισχύσεων στον Αναπτυξιακό Νόμο είναι επιχειρήσεις (υφιστάμενες, υπό σύσταση, υπό συγχώνευση) που είναι εγκατεστημένες ή έχουν υποκατάστημα στην ελληνική επικράτεια και έχουν τη μορφή εμπορικής εταιρείας (ΑΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ, ΟΕ, ΕΕ), Ατομικής Επιχείρησης. Επίσης επιλέξιμες είναι και οι εξής μορφές: Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (ΑΣ), Ομάδες Παραγωγών (ΟΠ), Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ), επιχειρήσεις που λειτουργούν με τη μορφή κοινοπραξίας με την προϋπόθεση καταχώρισής τους στο ΓΕΜΗ.

Οι αιτήσεις αξιολογούνται συγκριτικά και κατατάσσονται σε φθίνουσα σειρά σύμφωνα με τη βαθμολογία που συγκέντρωσαν. Χρηματοδοτούνται όλες οι προτάσεις που συγκεντρώνουν την ελάχιστη αποδεκτή βαθμολογία μέχρι την κάλυψη του εκάστοτε προϋπολογισμού.

Οι αιτήσεις πρέπει να αφορούν οπωσδήποτε σε ένα από τα παρακάτω:

  • Δημιουργία νέας μονάδας.
  • Επέκταση δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας (πιστοποιείται από επίσημα στοιχεία).
  • Διαφοροποίηση παραγωγής μονάδας σε προϊόντα ή υπηρεσίες που δεν έχουν παραχθεί πριν.
  • Θεμελιώδη αλλαγή του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας υφιστάμενης μονάδας (για μεγάλες επιχειρήσεις).
  • Απόκτηση του συνόλου των στοιχείων ενεργητικού από επιχειρηματική εγκατάσταση που έχει κλείσει και η αγορά γίνεται από επενδυτή που δε συσχετίζεται με τον πωλητή.

Για να ενταχθεί μια εταιρεία είναι απαραίτητο να μην έχει ξεκινήσει εκ των προτέρων το επιδοτούμενο έργο (αγορά μηχανημάτων, πληρωμή προκαταβολών κτλ), πριν την υποβολή της Αίτησης. Επίσης, δεν εντάσσονται προβληματικές επιχειρήσεις, καθώς και όσες έχουν προβεί σε μετεγκατάσταση στον τόπο επένδυσης όπου θα λάβει χώρα το επιχορηγούμενο έργο τα τελευταία 2 έτη.

1. Γενική Επιχειρηματικότητα – Ελάχιστο Ύψος Επενδύσεων

Το ελάχιστο επιλέξιμο ύψος της επένδυσης για την υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων στο παρόν καθεστώς ενίσχυσης ορίζεται με βάση το μέγεθος του φορέα, ήτοι:
α. για μεγάλες επιχειρήσεις, στο ποσό των 500.000 ευρώ,
β. για μεσαίες επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς στο ποσό των 250.000 ευρώ,
γ. για μικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των 150.000 ευρώ,
δ. για πολύ μικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των 100.000 ευρώ.

2. Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων – Ελάχιστο Ύψος Επενδύσεων

Το ελάχιστο επιλέξιμο ύψος της επένδυσης για την υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων στο παρόν καθεστώς ενίσχυσης ορίζεται με βάση το μέγεθος του φορέα, ήτοι:
α. για μικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των 150.000 ευρώ,
β. για πολύ μικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των 100.000 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι στην Δράση “Επιχειρηματικότητα Μικρών / Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων” μπορούν να συμμετέχουν μόνο όσες επιχειρήσεις απασχολούν/ θα απασχολήσουν λιγότερο από 50 εργαζόμενους και ο κύκλος εργασιών ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν (θα) υπερβαίνει τα 10.000.000 ΕΥΡΩ.
Επίσης (και υπό προϋποθέσεις) θα μπορεί να αντληθεί ως Επιχορήγηση (δηλαδή σε χρήμα και όχι σε φοροαπαλλαγή) το ΜΕΓΙΣΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ, βασει του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων (κάτι που δεν συμβαίνει στο καθεστώς της Γενικής Επιχειρηματικότητας).

Νέες Προσθήκες στον Αναπτυξιακό Νόμο

Με τα δύο Νέα Καθεστώτα που προκηρύχθηκαν, εντάσσονται νέες δραστηριότητες όπως:

  • Χονδρικό Εμπόριο Πετρελαίου, Υγραερίου κτλ
  • Υπηρεσίες Χώρων Στάθμευσης,
  • Υπηρεσίες γηπέδων (πχ 5χ5),
  • Υπηρεσίες Κολυμβητηρίου/ πισίνας,
  • Κέντρα Αποθεραπείας & Αποκατάστασης 
  • παροχή Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΑΜΕΑ κτλ.

Επίσης στον πρωτογενή τομέα (γεωργική/ κτηνοτροφική παραγωγή) οι επενδύσεις θα μπορούν πλέον να υπερβαίνουν τις 500.000 ευρώ.


Προϋπολογισμός Δράσεων

Τα κονδύλια που έχουν προϋπολογιστεί για τις παραπάνω δράσεις ανέρχονται σε 500 εκατ. ευρώ, πλέον τυχόν αδιάθετων ποσών από τις προηγούμενες δράσεις.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της Γενικής Επιχειρηματικότητας (350 εκ ευρώ) κατανέμεται ως εξής: 140 εκατ. ευρώ αφορούν επιχορηγήσεις, επιδοτήσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης και επιδοτήσεις του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης και τα 210 εκατ. ευρώ αφορούν φορολογικές απαλλαγές.
Ο συνολικός προϋπολογισμός της Επιχειρηματικότητας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (150 εκ ευρώ) kατανέμεται ως εξής: 140 εκατ. ευρώ αφορούν επιχορηγήσεις, επιδοτήσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης και επιδοτήσεις του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης, και τα 10 εκατ. ευρώ αφορούν φορολογικές απαλλαγές.
2020-09-24T21:37:17+03:0024 Σεπτεμβρίου, 2020|0 Comments